Workstation ve normal laptop arasında ne gibi farklar bulunuyor?

03-12-2019 17:14
Workstation ve normal laptop arasında ne gibi farklar bulunuyor?

Workstation iş hayatında en yüksek performanslı ve en hızlı bilgisayar çeşididir. Günümüzde son model ve maksimum performansta üretilmiş dizüstü bilgisayar modelleri bile Adobe, Autocad ya da farklı programları kullanırken problem yaratabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise bilgisayarlara sık sık format atmak gerekmektedir. Workstation ise direkt olarak belirli programları kullanmak üzere tasarlanmış olan, asla yavaşlamayan bilgisayar modelleridir. Workstation ve dizüstü bilgisayarlar arasındaki en önemli fark budur. Günümüzde kullandığımız dizüstü bilgisayarlar, orta segment işleri tamamlamak için tasarlanmaktadır. Bu bilgisayar modelleri ile ciddi ve yüksek efor gerektiren programları kullanmak mümkün değildir. Workstation ise tamamen bu programları kaldıracak şekilde tasarlanmaktadır.


İş İstasyonu


İş istasyonu modelleri en zorlu işlerin ve programların üzerinden gelmek için dizayn edilmiştir. İş istasyonları diğer laptop modellerinden birçok farklı ayrılmaktadır. İş istasyonları genel olarak 8 çekirdek ile çalışmaktadır. Bu sayede ciddi bir performans avantajı ile gelmektedir. Aynı zamanda iş istasyonlarında mühendislik, tasarım, animasyon ya da hesaplama işlemlerinde kullanım sağlayan NVİDİA ve ATİ grafik kartları kullanılmaktadır. İş istasyonlarının dizüstü bilgisayarlardan bir diğer önemli farkı ise 8 farklı ekrana bağlanabilmesidir. Özellikle borsa ve ekonomi alanında 8 ekrana bağlanabilmesi büyük bir avantaj sağlamaktadır. Notebook ya da diğer normal bilgisayarlardan en önemli farklı ise ISV sertifikalı olmaktadır. Önemli firmalar ve bağımsız yazılımcı sağlayıcılar, firmaların geliştirdiği yazılımları test edip onayladıktan sonra iş istasyonları için uygun hale getirmektedir. Öte yandan bir diğer önemli farklı ise bilgisayarların donanım tasarımları ve uyumları olmaktadır. Tasarımcılar, iş istasyonlarının uç noktalarda kullanılacağını düşünerek bilgisayarları maksimum performansta tasarlamaktadır. Bu bilgisayar modellerinde oldukça ciddi soğutma sistemleri kullanılmaktadır. Normal bilgisayarlarda meydana gelen ısınma kaynaklı performans düşüklükleri, iş istasyonlarında kesinlikle meydana gelmez. İş istasyonları en güvenilir bilgisayar modelleridir. Hem büyük ve karmaşık programlar kullanılması gereken iş kollarında çalışanlar hem de bilgisayarı zorlayabilecek birden fazla programı eş zamanlı olarak çalıştırabilmektedir. İş istasyonları kapsamında 3D modelleme, CAD; render, analizler, animasyonlar, büyük hesaplama programları ya da haritalama gibi birçok işlem maksimum hızda tamamlanmaktadır.


Workstation Fiyatları


Workstation fiyatları satın alacağınız bilgisayarın özelliklerine göre değişmektedir. Tıpkı normal bilgisayar modellerinde olduğu gibi workstation modellerinde kapasite ve donanım özellikleri birbirinden farklı olmaktadır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.